Gül Hasadı

İnsanın günlük yaşamında çok özel bir yeri olan gül; aşkın, güzelliğin, sevginin ve saygının ifadesini en güzel bir şekilde bünyesinde toplayan bir çiçektir.

Türkiye’nin gül sanayisinde marka ismi Isparta, Mayıs ve Haziran aylarında Gül hasadı ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Bu dönemde gülcülük ile geçinen Isparta köylerini yoğun bir gül kokusu sarmakta ve gün doğumuyla başlayan gül hasadı tatlı bir telaşla gül fabrikalarında devam etmektedir.

‘Güller Vadisi’ Güneykent beldesi, Mayıs 15’ten Haziran sonlarına dek, hasat zamanı, güzel koku vaatleriyle ziyaretçileri çekmektedir. Isparta’da yetiştirilen güllerin %15-18’i buradan sağlanmaktadır.

Kısa Tarihçe

Yarım küre bitkisi olan gülün orijini Doğu Asya'dır. Kesin olmamakla birlikte gül yağı ve gül suyunun ilk olarak İran veya Hindistan'da üretildiği, buradan Anadolu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Doğu Asya'ya yayıldığı bildirilmiştir.

En kabul gören hikaye şöyle: İsmail Efendi, askerliğini yapmak üzere Bulgaristan’a gider ve burada gül çiçeği ile tanışır. Bulgarlar’ın gülleri toplayıp, kazanlarda kaynatıp yağ çıkarıp satmasının ne kadar karlı bir iş olduğunu fark eder. Teskere alanlar evlerine kına götürürken, İsmail Efendi Isparta’ya bir gül fidesiyle döner. Rivayete göre fide, Kızanlık’tan Isparta’ya, yolculuk boyunca İsmail Efendi’nin bastonunun içinde saklıdır.

Gül Yağının Faydaları

Gül yağı başta tabipler, sonra kadınlar için vazgeçemedikleri bir madde olarak bugüne dek gelmiştir. Tedavide gül, geleneksel tıp dünyasında ilaç olarak kullanılmıştır. Gül suyu, gül macunu ve gül yağı olarak işlenen gül bu üç ayrı şekliyle baş ağrısı, ateşlenme, bayılma, mide ağrısı, göz kanlanması gibi rahatsızlıkları tedavi etmekte faydalı olduğu geleneksel tıp kitaplarında yer almaktadır.

Gül Hasadı Nasıl Oluyor?

Güneykent’te üreticiler hasat için, güneş doğmadan aileleriyle bahçelerine doğru yola koyulur, günün ilk ışıklarıyla birlikte de gül toplamaya başlarlar. Öğleye kadar toplanan güller, ‘pat pat’ denilen tarım araçlarına yüklenip fabrikalara götürüldükten sonra, aynı gün işlenerek gül yağına dönüştürülür. Gülün kokusunu kaybetmeden toplanması gerekmektedir. Bu nedenle hasat 28 gün boyunca her sabah şafakta başlayıp güneşin ışıkları yakıcı hale gelmeden, yani en geç saat 10.00’da tamamlanır. Bülbüller gülü çok seven, hatta gül tarlasına yuva yapan kuşlardır. Mayısta, üreme mevsiminde en güzel şarkılarını eşleri ve güller için hasatın başladığı saatlerde söylemektedirler. Sadece onları dinlemek için bile gül bahçesine gitmeye değer.

Neler Yapabilirsiniz?
  • Güneykent’te gül bahçelerinde dolaşabilirsiniz.
  • İşçilerden gül hasadı hakkında bilgi alabilirsiniz.
  • Gülleri koklayarak, çıplak elle gül hasadı yapabilirsiniz.
  • Gül kokusu eşliğinde fotoğraf çekebilirsiniz.
  • Yunus Emre Türbesi’ni ziyaret edip meydandaki şelalenin yanında gül çayınızı yudumlayabilirsiniz. Gülkentli hanımların ürünlerinin sergilendiği ve hediyelik eşya, halı, dikiş atölyelerinin bulunduğu Gül Evi’ne uğrayabilirsiniz.
  • Gül işleyen fabrikaları gezmek, eski ve yeni usul yağ çıkarma işlemlerini karşılaştırabilirsiniz.

Lavanta Vadisi ve Isparta’nın simgesi Gül Anıtı da Isparta’da gezilecek yerler arasındadır.

Isparta’nın en eski çarşılarından olan Bedesten Çarşısı da görülmesi gereken yerlerdendir. Bu çarşıdan gül kolonyası, gül yağı ve kremi gibi gül içerikli hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Ulaşım

Isparta’ya 40 km, Burdur-Antalya kavşağına 15 km mesafede, Isparta’nın en büyük gül bahçelerinin bulunduğu, ilin en büyük gül üreticileri sırasıyla, merkeze 40 kilometre uzaklıktaki Güneykent Beldesi, 7 kilometre uzaklıktaki Yakaören köyü, 23 kilometre uzaklıktaki Gönen İlçesi, 59 kilometre uzaklıktaki İleydağı köyü, 48 kilometre uzaklıktaki Senir/Kılıç köyleri, 44 kilometre uzaklıktaki Sorkunçak köyüdür. Hepsine merkezden toplu ulaşım araçlarıyla ulaşmak mümkündür. Zaman kazanmak için en iyisi araç kiralamaktır.