Ağlasun

Torosların sarp yamaçlarında yeşil bir vadiye kurulu Ağlasun, bol suyu, çeşit çeşit meyvesi ve güzel insanlarıyla keşfedilmeyi beklemektedir. Serin yayla havası sizleri Akdeniz’in yaz sıcakları ve neminden kaçmaya davet eder.

Dağ yamaçlarından çıkan çok sayıdaki su kaynağı Ağlasun’un en büyük zenginliklerindendir. İlçe merkezini 1706’da ziyaret eden ve Sagalassos’u keşfeden Fransız gezgin Paul Lucas da Ağlasun’un güzelliği ve suyunun bolluğundan seyahatnamesinde bahseder: “Hayatımda burası kadar çok pınarı olan bir yer daha görmedim. Pınardan çıkan sular hemen dereler oluşturuyor ve her yere bereket getiriyor”.

Bugün 8255 nüfuslu Ağlasun, 300 yıl önce Lucas’nın bahsettiği o güzelliklerinden pek bir şey kaybetmemiş; hala çok pınarlı ve bereketli bir tarım ilçesidir. Buğdaydan ve gülden başka, kiraz, şeftali, incir, üzüm, ceviz ve fındık gibi çok çeşitli meyveler yetişir. Doğrudan ihraç edilen kaliteli kirazı ile ünlenmiştir.

Ağlasun’da Neler Yapabilirsiniz?

Ağlasun, Akdeniz’in kalabalığından uzak olmak isteyenlere uygun bir alternatif tatil imkânı sunar. İlçenin güzel sokaklarını, asma sarılı geleneksel evlerini keşfedip, doğasının ve yerel damak tatlarının keyfini çıkarabilir, esprili ve candan insanlarını tanıyabilirsiniz.

Ağlasun’un hemen kuzeyinde, yamaçlara kurulu Sagalassos’un muhteşem harabelerini mutlaka gezmelisiniz. Ayrıca, dağ sırtlarında, gölet çevresinde ve mahalleler arasında işaretlenmiş rotalarda yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, mevsimin en taze ürünlerini ve geleneksel mutfağı tadabilir, Ağlasunluların yaşamına dilediğiniz ölçüde konuk olabilirsiniz.

Cuma günleri kurulan Ağlasun Pazarı bölgenin en büyük zenginliklerindedir. Yerel ürünleri en doğal ve taze şekliyle bizzat yerel üreticilerden bulabileceğiniz bu pazara uğramadan dönmemenizi tavsiye ederiz.

Ağlasun merkezde Vakfımızın projesi kapsamında Ağlasunlu ev hanımlarının el emeği ürünler yapıp sattığı atölyeyi ziyaret edebilir, bölgeye özgü olan bu ürünleri sevdiklerinize hediye alabilirsiniz. (detaylar sitemizin alışveriş bölümünde yer almaktadır.) Atölyenin Adresi: Çınar Mah. Fatih Cad. No:1 Eski Belediye Binası Ağlasun/ Burdur

Ayrıca son iki senedir Ağlasun Belediyesi tarafından sonbahar dönemlerinde Ceviz ve Yörük Şenliği gerçekleştirilmektedir. Her sene farklı sanatçıların konuk olduğu bu şenlikte ödüllü ceviz yarışması da düzenlenmektedir.

Ağlasun’un yüzlerce yıllık kültürünü, sessiz ve sakin ortamını, doğal ve özgün yaşamını ve tatlarını keşfetmekle kalmayın, onun bir parçası olun.

Ulaşım

Ağlasun’a kendi aracınızla rahatlıkla varabileceğiniz gibi Antalya, Burdur ve Isparta’dan da minibüslerle ulaşabilirsiniz. Minibüs saatleri için http://www.aglasunkoop.com/zaman.html sitesine bakabilirsiniz.