Burdur

Burdur, Akdeniz Bölgesinin batı kesiminde, Göller Bölgesi’nde yer almaktadır. Burdur’un merkezinde Osmanlı’dan kalma çok sayıda güzel konak, cami, kule, medrese, hamam ve kervansaray gibi görülmeye değer yapılar vardır.

Burdur Merkez

Yürüyerek rahatlıkla gezebileceğiniz Burdur merkezde 14. Yy. Hamitoğulları’ndan kalma Ulu Camiyi, 17. Yy. Osmanlı mimarisi olan Bakibey Konağını ve Saat Kulesini görmenizi tavsiye ederiz.

Burdur Arkeoloji Müzesi

Türkiye’nin en zengin müzelerinden olan Burdur Arkeoloji Müzesi mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Müze merkezde yer almakta olup ziyaretçilerini hem tarihi binasıyla hem de içindeki eserlerle büyülemektedir. Burdur Arkeoloji Müzesi 2008 yılında “Gezilip Görülmeye Değer Müze” ödülünü almıştır. Bina 1956’dan kalma bir Osmanlı yapısı olan Bulguroğlu (Pirkulzade) Medresesi’nin sağ kalan tek bölümü olan kütüphane binasının müzeye dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur. Müzenin halka açılması 1969 yılını bulmuştur. 2001 yılında müze yeniden düzenlenmiş ve müzeye tarihi binayla uyumlu şekilde yeni ek binalar da yapılmıştır.

Burdur Müzesi’nde Sagalassos, Hacılar, Kuruçay, Höyücek Höyükleri, Boubon ve Kibyra kazılarından çıkarılan, müsadere ve satın alma yoluyla kazandırılanlar ile birlikte 60.000’den fazla kültür varlığı bulunmaktadır. Müzede neolitik çağdan günümüze kadar eşsiz örnekleri görmek mümkündür. Müze üç kısımdan oluşmaktadır. Üst katta Neolitik ile Erken Kalkolitik Çağlara ait buluntular ile eski tunç çağı buluntuları bulunmaktadır. İkinci kısım olan giriş katı üç bölüm olarak düzenlenmiştir.

Müze yaz uygulaması olan 15 Nisan – 01 Ekim tarihleri arası her gün 9:00 - 19:00 saatleri, kış uygulaması olan 02 Ekim - 14 Nisan tarihleri arası ise 08:30 - 17:30 saatleri arasında açıktır. Müze kart geçerlidir.

Özürlülerin Müzeyi ziyaret edebilmeleri için müze girişinde giriş rampası, salon içinde asansör ve özürlü tuvaleti bulunmaktadır.

Burdur Doğa Tarihi Müzesi

Müzede, Prof. Dr. Nurfettin Kahraman tarafından Elmacık Fosil Yatağı’nda 2006-2010 yıllarında yapılan paleontolojik kazılarda elde edilen Göller Yöresi fosilleri, yaşayan mevcut türler ve kayaçlar sergilenmektedir. Elmacık Fosil Yatağı’nda yapılan kazılar sonucunda fillerin ataları Mastodonlar, atların ataları Hipparionlar, Rhinoceroslar ve kunduzlar gibi 13 makro tür saptanmıştır. Jeoloji tarihi boyunca yaşamış en büyük fil türü olan Afrika kökenli “Güney Mamutu”na (Mammuthus meridionalis) ait 3.2 metre uzunluğunda ve yaklaşık 100 kilogram ağırlığındaki tam savunma dişi ile kürek kemikleri müzenin en gözde eserleri arasında yer almaktadır.

Müze haftanın her günü 08:30-17:30 saatleri arasında açıktır. Müze kart geçerlidir.

Burdur Gölü

Göller Yöresi üçlüsünden biri olan Burdur Gölü, Türkiye’nin 7. Büyük gölüdür. Kapalı bir havza olduğu için gölün suyu epeyce tuzludur. Gölün suları açık denize veya akarsuya ulaşmadığı için yenilenmiyor ve gün geçtikçe ne yazık ki kuruyor. Ancak buna rağmen 85 farklı türde 300 bine yakın su kuşuna ve nesli tükenmekte olan Dikkuyruk Ördekleri’nin ev olduğundan uluslararası bir öneme sahiptir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında kuş gözlemcilerinin ilgisini çeken bir yerdir. Ayrıca son yıllarda su sporları açısından da önemli bir konumdur. Kano, kürek, yelken sporları, su jeti ve flyboard sporlarının yapıldığı gölde her yıl yarışmalar da düzenlenmektedir. Geziniz esnasında Burdur Gölü kenarında günü batırmanızı da öneririz.

Karacaören Barajı

Karacaören Barajı aslında hem Isparta’ya hem de Burdur’a sınırı olan büyük bir göldür. Burayı ziyaretinizde yeşilin birçok tonunu ve güzel manzaraları göreceksiniz. Ayrıca buraya gelmişken kısa bir tekne turu da yapabilirsiniz. Hem tekne turu hem de yeme – içme, konaklama için buradaki Saklıgöl Evleri’nin tesisini tavsiye ederiz. Burası Burdur merkeze 77 kilometre 1 saat 15 dakika mesafede yer almaktadır.

Ulaşım

İstanbul-Antalya ve Ankara-Antalya kara yolu üzerinde bulunan Burdur’a aracınızla yolculuk yapabilirsiniz. İstanbul-Burdur arası 570 km olup, kara yolu yaklaşık 6,5 saat sürmektedir. Ankara-Burdur arası 410 km olup, kara yolu yaklaşık 4,5 saat sürmektedir. Ayrıca Burdur’a ülkemizin birçok şehrinden otobüs seferleri de düzenlenmektedir.

Burdur’a havayolu ile de gelmek mümkündür. En yakın havaalanı Isparta Süleyman Demirel havaalanıdır, ayrıca Antalya ve Denizli havaalanlarından da Burdur’a ulaşım mümkündür. Burdur Isparta arası 31 kilometre 35 dakika, Burdur Antalya arası 130 kilometre 1 saat 45 dakika, Burdur Denizli arası 148 kilometre 2 saat, Burdur Afyon arası 166 kilometre 2 saat sürmektedir.