Lavanta Tarlaları

Isparta aynı zamanda lavanta tarlalarının kalbine yolculuk edebileceğiniz bir cennettir. Yıllar önce Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köyü’nde kurak, susuz, bir şey ekilmemiş tarlalara boş kalmasın diye ekilen ilk lavanta fideleri bugün 3000 hektar alana kadar yayılmış durumdadır. Türkiye’nin toplam lavanta üretiminin %93’ü bu bölgeden sağlanmaktadır.

Lavanta tarlaları denilince akla gelen ilk yer Fransa’nın Provence bölgesi olur. Fakat Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyü, bu tahta adaydır.

Lavantalar haziran ayında çiçeklenmeye başlar ve temmuz ayında mor lavanta tarlaları arasında mis kokular eşliğinde, görsel bir ziyafet çekmek isteyen misafirlerini bekler.

Kuyucak köyünde yalnızca 150 hane vardır. Köyde yaz-kış oturanların sayısı ise 90’ı geçmemektedir. Köy halkı geçimini lavanta ile sağlamaktadır.

Kuyucak yakınlarındaki Kuşçular, Çukurören, Yeşilyurt köylerinde de lavanta üretimi yapılmaktadır. Yöre halkı, Lavanta dışında hatmi çiçeği, papatya, kekik gibi yörede yetişen güzel çiçekleri ve otları toplayarak aktarlara göndermektedir.

  • Haziran sonu lavantalar morarmaya başlar.
  • Temmuz ayında ise çiçekleri patlayınca mosmor olur.
  • Hasat dönemi ise Ağustos ayı itibariyle başlar.

Lavanta büyürken suya ihtiyaç duymaz. Görsel ziyafet sunan lavanta bitkisi, susuz ve kurak tarlalarda yetişebilir.

Türkiye lavanta üretiminin %90’ı bu bölgeden sağlamaktadır.

Kısa Tarihçe

Lavanta ilk defa 1975 yılında köye getirilmiş ve 30 aileye 15'er kök şeklinde dağıtılarak üretime başlanmıştır. Bugün yaklaşık 3 bin dekarlık alanda Türkiye’deki toplam lavanta üretiminin TÜİK 2013 verilerine göre yüzde 93’ünü karşılıyor. İlaç sanayinden kozmetiğe, gıdadan parfümeri sektörüne kadar pek çok kullanım alanı bulunan lavanta sayesinde dışarıya olan göçü tersine çevirmeye başlayan Kuyucak köylüleri “turizmde biz de varız” demişlerdir. Turistlerin yavaş yavaş farkına vardığı bu köy lavantalarıyla dikkat çekmektedir. Sokakları, kerpiç evleri ve kaldırım kenarlarından adeta fışkırırcasına yetişmiş lavanta öbekleri görenleri kendisinden geçiriyor. Bir lavanta cenneti olan köy; doğal güzelliğini, hatta ekonomisinin ciddi bir bölümünü lavantaya borçludur. Öncelikle evlerin bahçelerinde, sokak kenarlarında, gül bahçelerinin kenarlarında hobi olarak başlayan lavanta üretimi, bugün ticari bir üretime dönüşmüş, araziler lavanta ile kaplanmaya ve köy mora boyanmaya başlamıştır.

Isparta İli Keçiborlu İlçesi Türkiye’de lavanta üretiminde lokomotif üretici konumunda olması nedeniyle ilçenin lavanta üreticisi olarak markalaşması, mevcut istihdam, göç ve kalkınma problemlerinin çözülmesine katkıda bulunulması ve alternatif gelir ve iş kaynakları oluşturulması amacıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığı ile yürütülen Gelecek Turizmde proje çağrısına Keçiborlu Yardımlaşma Dayanışma ve Eğitim Derneği, Keçiborlu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Kuyucak Köyü Muhtarlığı ortaklığında proje sunulmuştur. Yüzlerce proje içerisinden seçilerek proje uygulamaya konulmuştur.
Ayrıntılı Bilgi İçin: http://www.lavantakokulukoy.com/tr/

Neler Yapabilirsiniz?
  • Geleneksel kıl çadırda, otantik bir ortamda köy kahvaltısı ve yöreye has lezzetlerden oluşan yemek yenilebilir.
  • Lavantanın faydalarının ve tarihçesinin anlatıldığı küçük bir rehberlik hizmeti alınabilir.
  • Alan tanıtım eğitimi almış kişiler eşliğinde lavanta bahçelerinde gezi yapılabilir.
  • Lavanta yağı çıkarılması gözlemlenebilir.
  • Eşsiz manzaraların ölümsüzleştirilebileceği, ufuk çizgisi gözetilerek belirlenmiş noktalarda fotoğraf çekilebilir. (Sabah erken gün doğumu, akşam gün batımı fotoğrafları çekme imkanı)
  • Belirlenen bisiklet ve yürüyüş rotalarında dileyen misafirler bisiklet sürebilir, yürüyüş yapabilir.
  • Lavanta konseptli hediyelik eşya alınabilir.
Ulaşım

Isparta Süleyman Demirel Havaalanı’ndan araba kiralayarak 30 dakikada Kuyucak Köyü’ne ulaşabilirsiniz.